Wereldwijde MVO norm, ISO 26000, goedgekeurd

ISO 26000 is een internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, een handvat voor bedrijven en organisaties bij het implementeren van MVO. Over deze norm is de afgelopen 5 jaar veel gesproken en ontwikkeld om te komen tot de huidige MVO norm die voor iedereen toepasbaar is en ‘wereldwijd’ erkend is.

Goedkeuring

De International Standards Organization (ISO) heeft laten weten dat de wereldwijde MVO-richtlijn ISO 26000 is goedgekeurd. 93% van de stemmende ISO-leden heeft de nieuwe ISO-richtlijnen goedgekeurd. Vijf landen – dat is 6% van de leden – heeft tegengestemd. Helaas zijn daar ook India en de VS bij. Er wordt verwacht dat de definitieve versie in november wordt gepubliceerd.

Een goed voorbeeld waaruit blijkt dat deze wereldwijde MVO norm ook echt wereldwijd toepasbaar is, geeft dit voorbeeld:
De ISO 26000 geeft enkele punten op basis waarvan men niet mag discrimineren. Een daarvan is ‘sexual orientation’ waarmee onder meer de homosexuele geaardheid wordt bedoeld. Deze term lag vooral bij de Islamitische landen zeer gevoelig en leek te leiden tot afwijzing van ISO 26000. In een aparte werkgroep is de term ‘sexual orientation’ besproken en uiteindelijk gewijzigd in ‘personal relationships’.

MVO voor u

MVO is net zo breed als uw ondernemerschap. Daarom denken we graag met u mee over de praktische invulling van de ISO 26000, of een gedeelte van deze handvatten, binnen uw organisatie.

Meer informatie hierover kunt u hier vinden. Of neem vrijblijvend contact met ons op om eens van gedachte te wisselen.

Bron: