Voedselveiligheid boven alles – BRC Food versie 8

‘Ja uiteraard…’, zult u denken. Als we het hebben over het produceren, verwerken of verhandelen van voedingsmiddelen dan moet dit wel zo gebeuren dat deze veilig geconsumeerd kunnen worden. Toch is dit in de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Er komen meerdere belangen om de hoek kijken. De klant moet tijdig bediend worden, één en ander moet wel werkbaar blijven voor uw organisatie, een concurrerend prijsniveau is belangrijk. Allemaal goede argumenten. Maar toch mogen deze argumenten niet ten koste gaan van de voedselveiligheid. Dit betekent dat een bedrijfscultuur waarin voedselveiligheid centraal staat, van groot belang is.

“Een bedrijfscultuur waarin voedselveiligheid centraal staat is van groot belang.”

Als management heeft u de verantwoordelijkheid om dit blijvend handen en voeten te geven binnen uw organisatie. BRC Food versie 8 heeft hiervoor hele concrete eisen: er moet een plan worden opgesteld voor de ontwikkeling en continue verbetering van een voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur. Welke normen en waarden zijn er binnen uw bedrijf met betrekking tot voedselveiligheid? Is er voldoende vertrouwen in de bestaande processen om deze voedselveiligheid te waarborgen? Kunnen medewerkers problemen of eventuele gevaren met betrekking tot voedselveiligheid melden en durven ze dat ook?

In aansluiting op dat laatste vraagt BRC Food versie 8 ook om te voorzien in een mogelijkheid tot het anoniem en vertrouwelijk melden van zaken waarbij productveiligheid, integriteit, kwaliteit of wettelijkheid in het geding zijn. De norm gaat ook verder dan voorheen in aanscherping van product authenticiteit c.q. beheersing van voedselfraude.
Deze onderwerpen klinken misschien lastig, maar zijn goed vorm te geven door middel van een praktische werkwijze / procedure.

Mocht u deze en andere BRC onderwerpen nog niet of niet volledig hebben ingericht binnen uw organisatie, dan helpt Van Voorst Consult u graag. Wij hebben praktische en getoetste voorbeelden waarmee u effectief dergelijke zaken kunt inrichten. Denk aan een praktisch plan voor voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur, een klokkenluidersregeling, enzovoort. Ook bij implementatie van de overige nieuwe eisen uit BRC Food versie 8 zijn we u graag van dienst.

Voor meer informatie of advies kunt u direct bellen met Gijsbert van Voorst: 06 – 54 20 13 35 of maak gebruik van ons contactformulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.