De Veiligheidsladder (tegenwoordig genaamd Safety Culture Ladder) is bedoelt om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen te stimuleren. Inmiddels is de actuele versie Safety Culture Ladder 2.0, beschikbaar vanaf 1 september 2023.

In tenders en aanbestedingen (o.a. van de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw, bekent van Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) en van TenneT) komt deze certificering steeds vaker terug. Deze partijen willen hiermee het veiligheidsbewustzijn verder stimuleren en daarmee het aantal onveilige situaties terugdringen.

Wat is de Veiligheidsladder?

Een belangrijke insteek van de ladder is het vormgeven van veiligheidsbewustzijn in alle lagen van de organisatie door te letten op cultuur, houding en gedrag. Is er een setting gecreëerd waarbij mensen zich durven te uiten mocht er sprake zijn van een minder veilige situatie? Wordt er over veiligheid gesproken en worden de medewerkers gehoord?

Het doel van de ladder is het bieden van een omgeving waarin alle partijen bewust veiligheid vorm (kunnen) geven om zo het aantal onveilige situaties en daarmee  incidenten (verzuim, schades) terug te dringen. Belangrijk tijdens de implementatie zijn dan ook de bewustwordings-sessies, trainingen en/of toolboxen.

De Veiligheidsladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en -gedrag over 5 laddertreden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid hoe hoger de score.

safety-culture-ladder

 

Uitgangspunten Veiligheidsladder

Anders dan bij de meeste (ISO)normen, die vaak gericht zijn op procedures en controle, is de veiligheidsladder vooral een instrument dat u zelf bewust en actief wil maken een veiligheidscultuur in te richten.

Het gaat dus meer om een interne verandering van zienswijze, dan om het enkel te voldoen aan gestelde eisen en wetgeving. De uitgangspunten van de veiligheidsladder zijn verdeeld over 6 bedrijfsaspecten:

Veiligheidsladder bedrijfsaspecten - Van Voorst Consult

 

De ladder werkt niet met vaste veiligheidswerkwijze, maar schept ruimte voor creativiteit en vernieuwing van uw eigen bedrijfsvoering en implementatie.

HOE KUNNEN WIJ U HET BEST HELPEN?
BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
Nooit teveel betalen
MEER OVER BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
ADVIES & ONDERSTEUNING
Optimale samenwerking
MEER OVER ADVIES & ONDERSTEUNING
VOLLEDIG ONTZORGEN
Geen omkijken meer hebben
MEER OVER VOLLEDIG ONTZORGEN
of een pakket op maat

Type danwel diepgang van certificering

We zijn gewend dat je een norm kunt auditten en hiervoor krijg je een certificaat. Bij de Safety Culture Ladder kun je, net als bij de MVO-prestatieladder en de CO2-prestatieladder, kiezen voor vijf niveau’s om op te certificeren.

Naast complete certificering bestaat er bij de Veiligheidsladder (SCL) nog een aantal andere producten om een light-versie van een certificeringsaudit te laten uitvoeren. Voornaamste reden is de forse audittijd en daarmee -kosten van deze ladder bij complete certificering.

U kunt kiezen voor:

  • SCL certificering met certificaat tot gevolg:
    • SCL Original (voorheen Veiligheidsladder) – hier wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd;
    • SCL – hier wordt in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd en in jaar 2 en jaar 3 een vervolgaudit van 40%;
  • SCL Light, statement met ‘trede indicatie’ (voorheen SAQ+): start met een audit van 40% in het eerste jaar. In jaar 2 en jaar 3 vindt een check op het actieplan plaats;
  • Approved Self Assessment, bewijs dat de zelfevaluatie naar behoren is uitgevoerd (ASA, voorheen SAQ): een zelfevaluatie uitgevoerd door de organisatie zelf aangevuld met een GAP-analyse en actieplan. De certificerende instelling controleert enkel of dit procesmatig op de afgesproken manier is uitgevoerd.

Meer informatie over de productnamen en het toetsingsregime, staan toegelicht in het CvD besluit.

Combineren met andere certificaten

De Veiligheidsladder wordt in veel gevallen gecombineerd met reeds aanwezige certificaten zoals de ISO 9001, ISO 14001, VCA of CO2-Prestatieladder. Deze combinatie vinden wij meer dan logisch zodat u één bedrijfsvoering / managementsysteem houdt. Wanneer deze certificaten interessant voor u zijn, bespreken we graag met u de mogelijkheden van combinaties en hoe we deze zo praktisch mogelijk voor uw organisatie in kunnen richten.

Easytool systematiek

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen te begeleiden naar certificering, statement of zelfevaluatie op de Veiligheidsladder: de EasyTool systematiek.

Op die manier profiteert u niet alleen van het predicaat ‘Veiligheidsladder-gecertificeerd of beoordeeld’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de afspraken over veiligheid zijn terug te vinden. Informeer naar de mogelijkheden van Easytool voor het oppakken en invullen van de Veiligheidsladder-norm.

Veiligheidsladder advies

Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van arboveiligheid en de Veiligheidsladder-certificering danwel de hierbij horende Statement en Self Assessment. Deze certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Wij helpen u graag verder!

Voor een oriënterend gesprek en toelichting van onze aanpak kunt u direct bellen met Wim van Leeuwen of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.

 

Informatie aanvragen over deze norm?
U kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek van ongeveer een uur waarin we de tijd hebben om met u door te praten wat u wilt bereiken en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Klik om te zien hoe u zich voor kunt bereiden en om een moment te plannen waarop het gesprek u uitkomt. PLAN EEN ADVIESGESPREK