Wat is VCA?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Veiligheid van uw medewerkers is natuurlijk van groot belang voor u als organisatie, maar ook opdrachtgevers zien graag dat de arborisico’s tot een minimum worden beperkt.

Als bedrijf kunt u een VCA-certificering behalen wanneer u aantoonbaar veilig werkt, de minimale wettelijke arbopunten hebt ingevuld en de operationele (technische) medewerkers hun VCA-certificaat hebben behaald. VCA-certificering is de meest voorkomende certificering in Nederland waarmee u aantoont dat u als organisatie aandacht hebt voor veilig werken.

Waarom als bedrijf een VCA-certificering behalen?

Als dienstverlenende organisatie zijn er risico’s aan uw werk gebonden. Uw medewerkers werken op een steiger, werken langs wegen met verkeer of werken met allerlei machines waar risico’s aan verbonden zijn. Hoe garandeert u hun veiligheid? Vooral in branches als de bouw, productie, industrie en sloopwerk spelen deze veiligheidsrisico’s een grote rol.

Wanneer u als bedrijf VCA-gecertificeerd bent weet uw opdrachtgever dat al uw medewerkers zelfbewust zijn van de risico’s van hun vak, dat zij weten hoe zij voorzorgsmaatregelen moeten nemen en weten hoe zij moeten handelen in noodsituaties. Kortom: u heeft nagedacht over risicoverkleining.

Dingt u mee met aanbestedingen en tenders? Dan behaalt u meestal grote voordelen met uw VCA-certificaat. De momenteel geldende normversie is de VCA 2017/6.0 versie welke in het voorjaar van 2018 is uitgekomen en de VCA 2008/5.1 heeft vervangen.

De voordelen van een VCA-certificaat

 • Het geeft opdrachtgevers en klanten vertrouwen
 • Risicovolle werkzaamheden en processen worden continu verbeterd
 • Uw medewerkers worden praktisch meegenomen in gezond en veilig werken
 • Voordeel van gunning bij tenders of aanbestedingen
 • Praktische checklist om veilig te werken en te voldoen aan de geldende arbo-wetgeving
 • Het is ook een goede start en opstap naar de ISO 45001 (arbo-norm)

Aanpak richting certificering

De VCA-norm is in principe een soort checklist. Een checklist waarin u antwoorden geeft op relevante vragen als gereedschapskeuring, veiligheidsoverleg of gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit slaat u op in een VCA-organisatiehandboek (VGM-managementsysteem). Dit beheersysteem is vergelijkbaar met het managementsysteem voor de ISO 9001- (kwaliteit) of ISO 14001-norm (milieu).

Wij kunnen u op diverse manieren ondersteunen richting VCA-certificering, namelijk:

 1. Door voornamelijk een adviserende rol aan te nemen. Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt doen. Dit bespaart kosten en geeft u veel kennisoverdracht voor toekomstig beheer.
 2. Door een combinatie van advies en hulp. Wij fungeren als aanjager en begeleider, waarbij u verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de benodigde stappen.
 3. Door onze adviseur volledig in te schakelen. Handig wanneer u krap in tijd zit. Wij zorgen ervoor dat alle stappen genomen worden om het certificaat te behalen of te behouden. Snelheid, doorlooptijd en ontzorgen zijn hierbij kernwoorden.

Des te meer u zelf op kunt pakken, des te lager de kosten zullen zijn. Benieuwd naar de investering voor een VCA-certificering? Vraag een geheel vrijblijvende prijsindicatie op.

Prijsindicatie VCA-certificering

Wilt u ook een ISO oppakken, dan kunnen we deze normen effectief combineren tot één overzichtelijk organisatiehandboek/ werkwijze. Vraag ons naar de werkwijze en voordelen voor het combineren hiervan.

Het verschil tussen VCA*, VCA** en VCA-petrochemie

Er zijn drie niveaus van VCA-certificeringen voor bedrijven. Welk niveau u moet kiezen is voornamelijk vanuit klantvraag gestuurd:

 • VCA*: De meeste bedrijven hebben genoeg aan de VCA*. Ook wel bekend als de VCA 1 ster.
 • VCA**: Fungeer je meer als hoofdaannemer en eist je opdrachtgever VCA**? Dan word je eigenlijk genoodzaakt hiervoor te kiezen.
 • VCA-petrochemie: Dit niveau is geschikt voor bedrijven die (in)direct gekoppeld zijn aan de petrochemische industrie.

De VCA-norm geeft als richtlijn dat VCA* geschikt is voor bedrijven tot 35 man die als onderaannemer werken en VCA** voor bedrijven vanaf 35 man die als hoofdaannemer werken. Welk certificaat u nodig heeft, hangt echter niet af van hoeveel medewerkers u heeft. Er is geen wettelijk kader die u een bepaald niveau VCA-certificering verplicht. Uiteraard heeft VCA** enkele eisen die meer passen bij hoofdaannemers. Verplicht uw opdrachtgever u om als kleine organisatie VCA** te behalen, en deze eis is niet te weerleggen, dan is VCA** ook voor u prima toepasbaar. Uw opdrachtgever ‘bepaalt’ uw certificatie-niveau. Wilt u weten welke VCA-certificering u het best kunt behalen? Stel uw vraag via het contactformulier.

Daarnaast zijn er VCA-diploma’s. Deze gelden voor individuele medewerkers van uw bedrijf en staan ook wel bekend als VCA-persoonscertificering. Uw medewerkers kunnen een VCA-Basis of een VCA-VOL diploma behalen, waarbij de VCA-Basis bedoeld is voor operationeel uitvoerende medewerkers en de VCA-VOL bedoeld is voor operationeel leidinggevenden.

Wij helpen bedrijven met het behalen van hun bedrijfs-VCA. Voor het behalen van individuele / persoonlijke VCA-diploma’s raden wij u aan een VCA-cursus te volgen bij u in de buurt. Wij geven GEEN persoonscursus VCA-basis of VCA-VOL. Bent u uw pasje kwijt, check dan cdr.ssvv.nl of vraag een nieuw pasje aan bij de cursuspartij waar u de cursus heeft gevolgt.

Advies over een VCA-certificering

Wij helpen u graag met het behalen van het certificaat en het eventueel combineren van verschillende ISO-normen. Heeft u nog geen idee welk type begeleiding het beste bij u past of bent u opzoek naar extra informatie? Onze adviseur Gijsbert van Voorst helpt u graag. U kunt hem direct bereiken via 06-54 20 13 35. Natuurlijk kunt u ook een adviesgesprek aanvragen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een afspraak.

Een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Meer informatie over de VCA-norm: