VCA VERPLICHT VOOR (ONDER)AANNEMERS VANAF 2008?

Klik hier voor een update van dit nieuwsitem over VCA verplicht! 

Ja en nee! Wettelijk zal het niet verplicht worden voor bedrijven om een VCA te hebben; de overheid gaat namelijk niet over VCA certificering.

Wat dan wel? Per 1 januari 2008 (later uitgesteld tot 1 juli 2008 en inmiddels opgenomen in concept versie VCA 2008 ) kunnen uw opdrachtgevers die een VCA** certificaat hebben, van u verlangen dat u ook gaat voldoen aan de VCA eisen. Dit is voor uw opdrachtgever namelijk een zogenaamde mustvraag uit de VCA norm die dan van kracht wordt.

Wat is VCA? VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid Gezondheid en Milieu). De checklist is een uitgebreide vragenlijst die gebruikt wordt ten behoeve van aannemers (opdrachtnemers, contractors) die bij opdrachtgevers werkzaamheden verrichten. In feite is VCA meer dan een checklist. Het is een veelzijdig en compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief en structureel worden getoetst en gecertificeerd. Voor welke activiteiten is VCA certificering bedoeld? Het VCA certificaat is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico (gezien vanuit de opdrachtgever). Dikwijls vinden deze werkzaamheden plaats in fabrieken, installaties en op werkplaatsen en projectlocaties. Voorbeelden hiervan zijn:

• werktuigbouwkundige activiteiten, bijvoorbeeld: o onderhoudswerkzaamheden o constructie

• elektrotechniek en procesbesturing, bijvoorbeeld: o onderhoud procesbesturingssystemen o onderhoud elektrische systemen o constructie

• bouwkundige werkzaamheden

• overige technische diensten, zoals: o isolatie (verwijderen/aanbrengen) o steigerbouw, industriële stellingbouw o industrieel reinigen o stralen/conserveren/schilderen o verticaal transport, horizontaal transport, hefwerktuigen o brand- en mangatwachten, veiligheidswachten o inspectiewerkzaamheden (röntgen etc.) o etc.

VCA* certificaat Hoe toont u aan, dat u als (onder)aannemer voldoet aan alle VCA eisen? In de praktijk komt het er op neer, dat u gevraagd wordt om een VCA certificaat (voor de duidelijkheid: een VCA* of VCA** certificaat voor uw bedrijf is iets anders, dan het VCA diploma dat u wellicht persoonlijk al heeft!)

Voordelen VCA certificaat Uit onderzoek blijkt duidelijk dat bedrijven met een VCA certificaat veiliger zijn gaan werken. Uiteraard is een VCA certificaat slecht een middel. Het doel van VCA is veilig werken, minder ongevallen: nul ongevallen dus!

VCA certificaat? Van Voorst Consult begeleidt! Van Voorst Consult heeft al sinds het ontstaan van de VCA norm (ruim 11 jaar geleden) ervaring met het begeleiden van VCA certificering. Wilt u meer weten over een VCA certificaat en wat Van Voorst Consult op het gebied van VCA certificering voor uw organisatie kan betekenen? Klik bovenaan op ‘contact’ voor uw informatieaanvraag.