Van PAS 223 naar ISO 22002-4

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 is een certificatieschema, waarin de ISO 22000-norm is gecombineerd met een basisvoorwaardenprogramma uit de ISO 22002-serie. Er zijn basisvoorwaardenprogramma’s verschenen voor de productie van voedingsmiddelen (ISO 22002-1, die de vroegere ‘PAS 220’ heeft vervangen), catering (ISO 22002-2), het boerenbedrijf (ISO 22002-3) en de productie van verpakkingsmaterialen (ISO 22002-4, die de vroegere ‘PAS 223’ heeft vervangen). In ontwikkeling is de ISO 22002-5 voor transport en opslag.

De ISO 22002-4 is pas sinds kort gecontroleerd en goedgekeurd door de FSSC 22000 organisatie. Tot 1 november 2014 kunnen organisatie nog gebruik maken van de PAS 223, daarna mag alleen nog gebruik worden gemaakt van de ISO 22002-4. Voor bedrijven die op dit moment al gecertificeerd zijn en gebruik maken van de PAS 223 is er een overgangstermijn afgesproken tot 31 oktober 2015, dan zullen alle bedrijven gebruik moeten maken van dit nieuwe basisvoorwaardenprogramma.

In het kort: de volgende basisvoorwaardenprogramma’s zijn op dit moment goedgekeurd voor gebruik bij FSSC-certificering:

  • ISO 22002-1:2010 – Deel 1: Voedselproductie  (GFSI goedgekeurd)
  • ISO 22002-2:2013 – Deel 2: Catering
  • ISO 22002-3:2012 – Deel 3: Boerenbedrijf
  • ISO 22002-4:2014 – Deel 4: Vervaardiging van verpakking voor voedsel  (GFSI goedgekeurd)

Ook wordt er op dit moment de laatste hand gelegd aan de ISO 22002-5 – deel 5: Transport en opslag

Inmiddels kunnen we u ook mededelen dat we als Van Voorst Consult een vertaling van de ISO 22002-1 en 22002-4 beschikbaar hebben. Zie hiervoor FSSC 22000.
Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op. Onze food-adviseurs kunnen u hier over bijpraten.

Bron www.FSSC22000.com.