De Safety Culture Ladder (voorheen de Veiligheidsladder) is bedoelt om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen te stimuleren. Doordat de certificering of een van de andere producten van de Safety Culture Ladder steeds vaker terugkomt in tenders en aanbestedingen (o.a. ViA, Veiligheid in Aanbestedingen, TenneT en Covernance Code Veiligheid in de Bouw) willen de grotere partijen het veiligheidsbewustzijn verder stimuleren en zo het aantal onveilige situaties terugdringen.

Wat is de Safety Culture Ladder / Veiligheidsladder?

Een belangrijke insteek van de ladder is het vormgeven van veiligheidsbewustzijn in alle lagen van de organisatie door te letten op houding, gedrag en cultuur. Is er een setting gecreëerd waarbij mensen zich durven te uiten mocht er sprake zijn van een minder veilige situatie? Wordt er over veiligheid gesproken en worden de medewerkers gehoord?

Het doel van de ladder is het bieden van een omgeving waarin alle partijen bewust veiligheid vorm (kunnen) geven om zo het aantal onveilige situaties en daarmee  incidenten (verzuim, schades) terug te dringen.

De Safety Culture Ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en -gedrag over 5 laddertreden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid hoe hoger de score.

Treden Veiligheidsladder

Uitgangspunten Safety Culture Ladder / Veiligheidsladder

Anders dan bij de meeste (ISO)normen, die vaak gericht zijn op procedures en controle, is de veiligheidsladder vooral een instrument dat u zelf bewust en actief wil maken een veiligheidscultuur in te richten. Het gaat dus meer om een interne verandering van zienswijze, dan om het enkel te voldoen aan gestelde eisen en wetgeving. De uitgangspunten van de veiligheidsladder zijn verdeeld over 6 bedrijfsaspecten:

Veiligheidsladder bedrijfsaspecten - Van Voorst Consult

 

De ladder werkt niet met vaste veiligheidswerkwijze, maar schept ruimte voor creativiteit en vernieuwing van uw eigen bedrijfsvoering en implementatie.

Type danwel diepgang van certificering

We zijn gewend dat je een norm kunt auditten en hiervoor krijg je een certificaat. Bij de Safety Culture Ladder kun je, net als bij de CO2-prestatieladder, nog kiezen voor 5 niveau’s om op te certificeren.

Naast complete certificering bestaat er bij de Safety Culture Ladder nog een aantal andere producten om een light-versie van een certificeringsaudit te laten uitvoeren. Voornaamste reden is de forse audittijd en daarmee -kosten van deze ladder bij complete certificering.
U kunt kiezen voor:

  • Certificering met certificaat tot gevolg:
    • SCL Original (voorheen Veiligheidsladder) – hier wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd;
    • SCL – hier wordt in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd en in jaar 2 en jaar 3 een vervolgaudit van 40%;
  • Statement met ‘trede indicatie’: SCL Light (voorheen SAQ+) – start met een audit van 40% in het eerste jaar. In jaar 2 en jaar 3 vindt een check op het actieplan plaats;
  • Bewijs dat de zelfevaluatie naar behoren is uitgevoerd: Approved Self Assessment (voorheen SAQ) is een zelfevaluatie uitgevoerd door de organisatie zelf. De certificerende instelling controleert enkel of dit procesmatig op de afgesproken manier is uitgevoerd.

Meer informatie over de productnamen en het toetsingsregime, staan toegelicht in het CvD besluit.

Combineren met andere certificaten

De Safety Culture Ladder wordt in veel gevallen gecombineerd met reeds aanwezige certificaten zoals de ISO 9001, ISO 14001, VCA of CO2-Prestatieladder. Deze combinatie vinden wij meer dan logisch zodat u één bedrijfsvoering / managementsysteem houdt. Wanneer deze certificaten interessant voor u zijn, bespreken we graag met u de mogelijkheden van combinaties en hoe we deze zo praktisch mogelijk voor uw organisatie in kunnen richten.

Easytool systematiek

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen te begeleiden naar certificering, statement of zelfevaluatie op de Safety Culture Ladder: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het predicaat ‘Safety Culture Ladder-gecertificeerd of beoordeeld’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de afspraken over veiligheid zijn terug te vinden. Informeer naar de mogelijkheden van Easytool voor het oppakken en invullen van de Safety Culture Ladder-norm.

Safety Culture Ladder advies

Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van arboveiligheid en Safety Culture Ladder-certificering danwel de hierbij horende Statement en Self Assessment. Deze certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Wij helpen u graag verder!

Voor een oriënterend gesprek en toelichting van onze aanpak kunt u direct bellen met Aart Otten: 06-51 00 56 92 of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.