Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Kort gezegd is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) een check op het voldoen aan wet- en regelgeving op arbo-gebied. De uitkomsten hiervan moeten worden vastgelegd. Een Plan van Aanpak met verbeteringsmaatregelen maakt deel uit van de RI&E.

Het toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Voor het toetsen van de RI&E geldt het volgende:

  • Bedrijven met meer dan 25 werknemers moeten de risico-inventarisatie en -evaluatie voorleggen aan een arbodienst of arbodeskundige. Deze toetst de risico-inventarisatie op basis van de voorschriften. Wij kunnen dit uiteraard voor u verzorgen.
  • Bedrijven tot en met 25 werknemers*) kunnen gebruik maken van een op www.rie.nl erkende branche-instrument. In dit geval is een toetsing niet vereist. Wanneer er geen erkende branche-tool is, dan dient er wel betrokkenheid te zijn van een arbodeskundige bij de uitvoering van de RI&E.
  • Voor bedrijven met minder dan 40 uur per week personeel in dienst is een RI&E wel verplicht, maar deze hoeft niet getoetst te worden.

RI&E en VCA-certificering

Bovenstaand zijn de spelregels zoals verwoord in de arbowet. Bij VCA-bedrijfscertificering gelden enkele aanvullende regels: daarbij dient de RI&E vooral functiegericht te zijn en is de betrokkenheid van de veiligheidskundige / MVK-er noodzakelijk. Van Voorst Consult kan dit praktisch voor u vormgeven.

Advies bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring met het uitvoeren van praktische risico-inventarisatie’s en -evaluaties. Snel en adequaat. Wilt u meer weten over een RI&E en wat Van Voorst Consult op het gebied van een risico-inventarisatie voor uw organisatie kan betekenen? Neem┬ácontact┬ámet ons op!

Informatie aanvragen over deze norm?
U kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek van ongeveer een uur waarin we de tijd hebben om met u door te praten wat u wilt bereiken en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Klik om te zien hoe u zich voor kunt bereiden en om een moment te plannen waarop het gesprek u uitkomt. PLAN EEN ADVIESGESPREK