Nieuwe BRC Packaging Materials versie 6

BRC Packaging materialsBRC heeft op 1 augustus 2019 de definitieve BRC Packaging Materials versie 6 in het Engels uitgebracht. Vanaf 1 februari 2020 wordt er alleen nog geaudit tegen deze nieuwe standaard versie 6.

De belangrijkste wijzigingen in versie 6:

  • Er is geen verschil meer tussen high hygiëne en basic hygiëne, evt. verschillen moeten worden onderbouwd met een risico-beoordeling
  • De vernieuwde standaard is meer gericht op al het verpakkingsmateriaal, ook b.v. voor cosmetica of andere zaken die in de supermarkt kunnen liggen.
  • Er komt, naast hygiëne, meer nadruk te liggen op de productkwaliteit o.a. in de gevarenanalyse (HARA) waar gevraagd wordt een scheiding te maken tussen productveiligheid en kwaliteit
  • Er moet een plan worden opgesteld en uitgevoerd om de cultuur binnen het bedrijf t.a.v. productveiligheid en kwaliteit te verbeteren
  • Bij de procescontrole is er meer nadruk gelegd op proefproducties, validatie, vrijgave van de lijn en testmethodes. M.b.t. het milieu is er een eis bijgekomen dat plastic afval niet in het milieu terecht mag komen.
  • Hoofdstuk 7 m.b.t. handelsproducten: in versie 5 was dit een extra module nu is het toegevoegd aan de standaard. Indien een bedrijf handelsartikelen (die binnen de productie-scope vallen) verkoopt, maar dit niet onder de scope wil laten vallen, mag dit als “uitsluiting” op het certificaat worden vermeld en daarmee zijn deze eisen dan niet van toepassing.

Deze eisen gaan gelden voor handelsproducten die binnen de “productie-scope” vallen. Voorbeeld een bedrijf dat zowel boterhamzakjes produceert en deze ook als handelsproduct inkoop  (dus zowel productie als inkoop van kant en klaar product) moet voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 7. Het plakband wat ook een handelsproduct is, valt dan buiten deze productie-scope, dus hoeft niet te voldoen aan de eisen van hoofdstuk 7.

Met deze aanpassingen voldoet BRC Packaging Materials aan de GFSI eisen en zullen uw klanten BRC Packaging Materials accepteren als certificaat om te kunnen leveren.

Van Voorst Consult heeft haar frames en sjablonen uiteraard geupdate naar de actuele eisen van BRC Packaging Materials versie 6. Hiermee kunnen wij u praktisch en doelgericht ondersteunen en kunnen we u adviseren hoe deze eisen zo goed mogelijk binnen uw bedrijfsvoering in te richten.

Vertaling

Van Voorst Consult heeft, net als met versie 5 en andere Engelstalige normen, deze norm als gebruikschecklist in een goed leesbare Nederlandse vertaling omgezet. Dit verhoogt het gebruiksgemak en voorkomt vooral op de werkvloer interpretatieverschillen. Let op: alleen de eisen zijn vertaald en bij discussie zal de Engelse tekst altijd leidend zijn.

De vertaling wordt aangeleverd in een onbeveiligd Excel document. Bewerking, aanpassing, veldselectie e.d. zijn hiermee gewoon beschikbaar. Om een indruk te geven vindt u hier een print screen van de vertaling.
Deze vertaling heeft u voor slechts € 295,- excl. btw in huis. Vraag hem hier aan.

BRC-advies

Van Voorst Consult is bij de BRC-organisatie geregistreerd als BRC adviesbureau. Wij ondersteunen u graag praktisch en doelgericht met deze en andere (nieuwe) BRC-eisen. Met onze getoetste voorbeelden kunt u uw systeem effectief inrichten zonder zelf het wiel uit te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een plan voor voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur, een voedselfraude analyse of voedselfraudeplan. Ook bij implementatie van de overige (nieuwe) eisen uit BRC helpen we u graag.

Voor meer informatie, advies of een food-vertaling kunt u contact opnemen met Gijsbert van Voorst: 06 – 54 20 13 35 of maak gebruik van ons contactformulier. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met u op.