ISO-9001:2015 is jarig!

De nieuwe norm van ISO 9001 viert zijn eerste verjaardag! Een mooi moment om terug te kijken. Inmiddels heeft Van Voorst Consult vele tientallen zo niet honderden audits tegen deze nieuwe norm achter de rug. We weten dus waar we het over hebben…

Onze belangrijkste conclusies op een rij:

1. Toegevoegde waarde ISO-9001:2015

Toegevoegde waarde van de norm is er zonder meer, maar je moet het als organisatie wel willen oppakken!  Een gemakkelijke overstap van oud naar nieuw met minimale inspanning is mogelijk, maar levert u geen toegevoegde waarde. Dit zien we dan ook bij bedrijven de het certificaat enkel hebben omdat het moet. Wat zij missen is een goede doordenking van risico’s en kansen in de bedrijfsvoering. Als dit proces de basis wordt van uw managementsysteem komt die meerwaarde en maakt het uw systeem effectief en beheersbaar!

Diverse projectcases bewijzen nu wel dat een ‘hei-sessie’ rond de kansen en risico’s daadwerkelijk nieuwe speerpunten opleveren en daarmee wordt indirect geld verdient. Dus: laat ISO voor je werken, het kan je ook echt iets opleveren. En bovendien…. De certificeringsdagen krijgen ook een veel meer inhoudelijke invulling.

Was de mening eerst: ‘dit word pittig’, of ‘zwaar traject’; na een jaar werken met deze norm kan geconcludeerd worden dat het gewoon goed te doen is. Zorg voor een goede trits van stakeholderanalyse, risico/kans-inventarisatie en bouw daarop passende en functionele procedures / registraties die daadwerkelijk de beheersing van de processen waarborgen.

2. Handboek niet meer nodig

Er werd wel gezegd dat handboeken niet meer nodig zouden zijn. U heeft dit overtrokken standpunt natuurlijk niet zonder meer aangenomen. Ook onder de nieuwe norm is het samenvatten van de afspraken in de organisatie broodnodig; een passende bundel bedrijfsafspraken noemen we een handboek of managementsysteem. Houden dus dat handboek, maar maak hem wel “slank”, haal wat overbodig is eruit en zet de zaken op scherp! Lean en mean(ingful) is hier het sleutelwoord.

3. Onze tools hebben zich bewezen

Van Voorst Consult heeft in 2015 als antwoord op de diverse nieuwe eisen van de ISO-9001:2015 een eigen inventarisatietool ontwikkeld. In 2016 hebben we deze doorontwikkeld en vele keren in de praktijk kunnen inzetten. Na alle lovende kritieken van certificerende auditoren durven we het nu zelf te zeggen: Er staat een zéér gedegen, goed onderbouwd en praktisch instrument waar elke KAM-coördinator volledig op kan vertrouwen!

U kunt deze uitdaging gerust met ons aan gaan!