Strenge voedselveiligheidseisen

Bent u één van de spelers in een voedselproductieketen? Dan hebt u te maken met strenge voedselveiligheidseisen, zoals vastgelegd in de Codex Alimentairus. De codex is geschreven door een commissie die de Europese autoriteit is op het gebied van voedselveiligheid en ooit opgericht door de NAVO. Deze commissie staat onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van FAO en WHO (Food and Agriculture Organization en World Health Organization) en wordt geadviseerd door de EFSA (European Food Safety Authority). U kunt als bedrijf bewijzen dat u aan deze eisen voldoet door u ISO 22000 te laten certificeren. Deze certificering wordt in heel Europa geaccepteerd voor bedrijven die in de voedselketen werkzaam zijn.

Wat is ISO 22000?

Voedsel dat door u geproduceerd, getransporteerd of verkocht wordt voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. De ISO 22000-certificering toont deze kwaliteit aan en het certificaat is hiervan het bewijs. Andere spelers in de voedselketen kunnen van u vragen dit certificaat te tonen wanneer zij grondstoffen of transport van u afnemen.

Voor uw klant of opdrachtgever betekent dit vooral zekerheid. Gaat u voor hem aan de slag dan weet hij zeker dat hij etenswaren of grondstoffen van u ontvangt die aan de (boven)wettelijke eisen, richtlijnen en verordeningen van de Europese Commissie voldoen en dat uw medewerkers de processen beheersen die nodig zijn om deze kwaliteitsnorm te handhaven en te bewaken.

HOE KUNNEN WIJ U HET BEST HELPEN?
BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
Nooit teveel betalen
MEER OVER BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
ADVIES & ONDERSTEUNING
Optimale samenwerking
MEER OVER ADVIES & ONDERSTEUNING
VOLLEDIG ONTZORGEN
Geen omkijken meer hebben
MEER OVER VOLLEDIG ONTZORGEN
of een pakket op maat

Voordelen ISO 22000-certificering

  • ISO 22000 wereldwijd geaccepteerd – eerste specifiek ISO standaard voor voedingsmiddelen
  • Ketengedachte belangrijk uitgangspunt in ISO 22000
  • ISO 22000 is ook geschikt voor leveranciers aan de levensmiddelensector, zoals transportbedrijven, verpakkingsindustrie, schoonmaakbedrijven, etc.

ISO 22000-managementsysteem

Om de voedselkwaliteit van het door u geproduceerde, bewerkte of getransporteerde producten vast te leggen wordt een ISO 22000-managementsysteem gebruikt. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan ook toetsen op de werkvloer.

Het beschrijven van werkprocessen en maatregelen die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf prima te doen. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel verloopt, praktisch en doelgericht.

Dikke handboeken zijn verleden tijd

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het ISO 22000-certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘ISO 22000-gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Onze Easytool-systematiek is een zeer praktische ondersteuning bij het behalen van uw ISO 22000-norm. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methode aansluitend bij uw bedrijfsproces.

“Na een paar maanden het vereiste kwaliteitsniveau voor de certificering ruimschoots gehaald.”
Lees de case

Wat kost een ISO 22000 certificering?

Wij kunnen u op drie verschillende manieren helpen om uw te voldoen aan de eisen van de ISO 22000 norm, namelijk:

  1. Door voornamelijk een adviserende rol aan te nemen. Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt doen. Dit bespaart kosten en geeft u veel kennisoverdracht voor toekomstig beheer.
  2. Door een combinatie van advies en hulp. Wij fungeren als aanjager en begeleider, waarbij u verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de benodigde stappen.
  3. Door onze adviseur volledig in te schakelen. Handig wanneer u krap in tijd zit. Wij zorgen ervoor dat alle stappen genomen worden om het certificaat te behalen of te behouden. Snelheid, doorlooptijd en ontzorgen zijn hierbij kernwoorden.

De ISO 22002-1 en ISO 22002-4 hebben wij beschikbaar in een goed leesbare Nederlandse vertaling en hier beschikbaar. Dit verhoogt het gebruiksgemak van de norm en voorkomt vooral op de werkvloer interpretatieverschillen.

ISO 22000 advies

Wij helpen u graag met het behalen van het certificaat en het eventueel combineren van verschillende ISO-normen (zoals FSSC 22000, BRC– en IFS-norm). Heeft u nog geen idee welk type begeleiding het beste bij u past of bent u opzoek naar extra informatie? Neem dan contact op.

Informatie aanvragen over deze norm?
U kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek van ongeveer een uur waarin we de tijd hebben om met u door te praten wat u wilt bereiken en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Klik om te zien hoe u zich voor kunt bereiden en om een moment te plannen waarop het gesprek u uitkomt. PLAN EEN ADVIESGESPREK