Bent u één van de spelers in een voedselproductieketen? Dan hebt u te maken met strenge voedselveiligheidseisen, zoals vastgelegd in de Codex Alimentairus. De codex is geschreven door een commissie die de Europese autoriteit is op het gebied van voedselveiligheid en ooit opgericht door de NAVO. Deze commissie staat onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van FAO en WHO (Food and Agriculture Organization en World Health Organization) en wordt geadviseerd door de EFSA (European Food Safety Authority).

U kunt als bedrijf bewijzen dat u aan deze eisen voldoet door u ISO 22000 te laten certificeren. Deze certificering wordt in heel Europa geaccepteerd voor bedrijven die in de voedselketen werkzaam zijn.

Wat is ISO 22000?

Voedsel dat door u geproduceerd, getransporteerd of verkocht wordt voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. De ISO 22000-certificering toont deze kwaliteit aan en het certificaat is hiervan het bewijs. Andere spelers in de voedselketen kunnen van u vragen dit certificaat te tonen wanneer zij grondstoffen of transport van u afnemen.

Voor uw klant of opdrachtgever betekent dit vooral zekerheid. Gaat u voor hem aan de slag dan weet hij zeker dat hij etenswaren of grondstoffen van u ontvangt die aan de (boven)wettelijke eisen, richtlijnen en verordeningen van de Europese Commissie voldoen en dat uw medewerkers de processen beheersen die nodig zijn om deze kwaliteitsnorm te handhaven en te bewaken.

Voordelen ISO 22000-certificering

  • ISO 22000 wereldwijd geaccepteerd – eerste specifiek ISO standaard voor voedingsmiddelen
  • Ketengedachte belangrijk uitgangspunt in ISO 22000
  • ISO 22000 is ook geschikt voor leveranciers aan de levensmiddelensector, zoals transportbedrijven, verpakkingsindustrie, schoonmaakbedrijven, etc.

ISO 22000-managementsysteem

Om de voedselkwaliteit van het door u geproduceerde, bewerkte of getransporteerde producten vast te leggen wordt een ISO 22000-managementsysteem gebruikt. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan ook toetsen op de werkvloer.

Het beschrijven van werkprocessen en maatregelen die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf prima te doen. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel verloopt, praktisch en doelgericht.

ISO 22000 combineren

Wanneer u besluit u ISO 22000 te laten certificeren is de stap naar een aanvullende certificering klein. Dankzij de slimme Easytool methodiek van Van Voorst Consult hoeft u bij andere voedselveiligheidsnormen niet weer helemaal opnieuw te beginnen: de vastgelegde werkprocessen en maatregels voor ISO 22000 kunnen als basis dienen voor onder andere de FSSC 22000-, BRC– en IFS-norm.

Easytool systematiek

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het ISO 22000-certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘ISO 22000-gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Onze Easytool-systematiek is een zeer praktische ondersteuning bij het behalen van uw ISO 22000-norm. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methode aansluitend bij uw bedrijfsproces.

“Na een paar maanden het vereiste kwaliteitsniveau voor de certificering ruimschoots gehaald.”
Lees de case

ISO 22000 advies

Van Voorst Consult heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van voedselveiligheid certificering. ISO 22000-certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Wij helpen u graag!

Voor een oriënterend gesprek en toelichting op onze aanpak kunt u direct bellen met Bouke de Vries: 06-57 47 69 04 of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.