Milieuzorg en duurzaamheid worden steeds belangrijker voor bedrijven en instanties. Het is ook voor u prima in te richten. Met een ISO 14001-certificaat toont u aan dat uw bedrijf actief maatregelen neemt om de impact op het milieu te beperken. In veel gevallen is dit certificaat ook vereist in tenders en aanbestedingen.

Wat is ISO 14001?

De ISO 14001-norm is een internationaal geaccepteerde standaard voor milieu managementsystemen. Met het behalen van het certificaat bewijst u dat uw bedrijf zich bewust is van de milieurisico’s die de bedrijfsactiviteiten met zich meebrengen en dat u deze risico’s probeert te beperken.

Bedrijven vanuit iedere branche kunnen zich certificeren voor een ISO 14001. Waarom dat zo is? Het gaat over de wijze waarop een bedrijf is ingericht om milieuprestaties te verbeteren en negatieve impact te beperken. De toepassing van ISO 14001 kan echter wel per branche variëren. Weten wat dat voor uw bedrijf betekent? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen u graag verder!

Het ISO 14001 managementsysteem

Het managementsysteem maakt het beheer van uw processen en uw werkwijze een stuk eenvoudiger dan de dikke, geprinte handboeken die vroeger gebruikt werden. Dit digitale managementsysteem vult u enkel met de zaken die belangrijk zijn voor uw organisatie. Hiermee houdt u uw processen overzichtelijk en beheersbaar. Ook staat er hoe u probeert uw milieubeleid actueel te houden en hoe u dit zowel intern als extern communiceert.

Een ISO 14001 stappenplan

Hoe gaat het behalen van een ISO 14001-certificering in zijn werking? Wanneer u gebruik wilt maken van onze expertise, hanteren we altijd een stappenplan om u zo snel mogelijk op weg te helpen. Namelijk:

  1. Het bepalen van uw context (stakeholders, wet- en regelgeving, markt/maatschappij);
  2. Een inventarisatie van de milieuaspecten van uw bedrijfsprocessen;
  3. Samen bepalen van uw werkwijze voor de meest significante milieuaspecten;
  4. Borging van de kritische punten in uw bedrijfsvoering;
  5. Vastlegging in uw werkwijze / managementsysteem;
  6. Jaarlijkse evaluatie van de werkwijze en registraties.

Begeleiding ISO 14001

Van Voorst Consult kan u op diverse manieren helpen met het behalen van de norm. Wij kunnen optreden als een ISO 14001 adviesbureau, dus voornamelijk een adviserende rol aannemen, maar wij kunnen u ook in het geheel ontzorgen. Dat betekent dat een van onze adviseurs nauw betrokken is bij uw organisatie en er voor zorgt dat uw processen op orde zijn voor het ISO 14001-certificaat. Dit bespaart u kostbare tijd en geeft u de zekerheid van een vlotte doorlooptijd.

Wat kost een ISO 14001 certificering?

Wij kunnen u op drie manieren helpen bij het behalen van de norm. Des te meer u zelf op kunt pakken, des te lager de kosten zullen zijn. Voor een kostenplaatje kunt u een geheel vrijblijvende prijsindicatie opvragen.

Een prijsindicatie opvragen

Lees ook: