IFS is de Europese marktnorm voor partijen in de voedselproductieketen, met name voor bedrijven die (in)direct aan de retail leveren. In de opzet lijkt IFS veel op de BRC-certificering. Vergeleken met FSSC 22000 gaan de eisen die deze certificering stelt nog iets verder.

Insteek van IFS?

In 2003 is de eerste IFS standaard geïntroduceerd als tegenhanger van de BRC-standaard. Bij de IFS zijn twee organisaties betrokken en dat zijn “Hauptverband des Deutschen Einzelhandels” (HDE) en de Franse evenknie: “Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution” (FCD).

Deze Duitse en Franse handelsorganisatie vertegenwoordigen grote retail-spelers in Europa en stellen verregaande voedselveiligheidseisen, vergelijkbaar met de BRC-eisen die met name de Engelse markt vraagt. Het gaat hier dus om een marktnorm en niet om de wettelijke norm, zoals verwoord in ISO 22000.

De IFS standaarden zijn ook goedgekeurd door het GFSI (Global Food Safety Initiative), een wereldwijd samenwerkingsverband van grote retailpartijen.

HOE KUNNEN WIJ U HET BEST HELPEN?
BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
Nooit teveel betalen
MEER OVER BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
ADVIES & ONDERSTEUNING
Optimale samenwerking
MEER OVER ADVIES & ONDERSTEUNING
VOLLEDIG ONTZORGEN
Geen omkijken meer hebben
MEER OVER VOLLEDIG ONTZORGEN
of een pakket op maat

IFS-normen

Er zijn verschillende IFS-normen voor diverse branches in de voedselindustrie:

Net als bij BRC-certificering is elke norm opgebouwd uit een evaluatiechecklist (waarin de intentie en de eisen zijn gespecificeerd) en een evaluatieprotocol. Er zijn eisen op de gebieden organisatie, gevaren, het risicobeheerssysteem, het technisch managementsysteem, normen voor de productieomgeving, de beheersing van verontreinigingen en uw personeel.

IFS-managementsysteem

Om de voedselkwaliteit van de door u geproduceerde, bewerkte of getransporteerde producten aan te vast te leggen, wordt een IFS-managementsysteem gebruikt. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan in de praktijk toetsen.

Het beschrijven van werkprocessen en maatregels die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf te doen. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel verloopt, praktisch en doelgericht.

IFS-certificering combineren

Wanneer u besluit u IFS te laten certificeren, is de stap naar een aanvullende certificering klein. Dankzij de slimme Easytool methodiek van Van Voorst Consult hoeft u bij andere voedselveiligheidsnormen niet weer helemaal opnieuw te beginnen: de vastgelegde werkprocessen en maatregels voor ISO 22000 kunnen als basis dienen voor onder andere de FSSC 22000– en BRC-norm.

Easytool systematiek

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het IFS-certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘IFS gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methodiek voor het behalen van uw IFS-certificaat.

IFS advies

Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van voedselveiligheid-certificering. IFS-certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Wij helpen u graag!

Informatie aanvragen over deze norm?
U kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek van ongeveer een uur waarin we de tijd hebben om met u door te praten wat u wilt bereiken en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Klik om te zien hoe u zich voor kunt bereiden en om een moment te plannen waarop het gesprek u uitkomt. PLAN EEN ADVIESGESPREK