HEFTRUCKHELD VAN DE MAAND MAART: SOEDESH KALIKA!

De zon schijnt volop als we het terrein opdraaien van Timberland Europe B.V. in Enschede. Binnen wacht Soedesh Kalika, onze HeftruckHeld van maart. KAM-coördinator Roy de Witte staat achter zijn verkiezing, net als Inbound Supervisor Xhevdet Grajqevci. “Aan het begin van zijn shift voert Soedesh de snelheid op. Zo houdt hij aan het eind tijd over om zijn maten te helpen. Voor mij ben je dan een held!”

In het Timberland-warehouse worden outdoorkleding en -schoeisel opgeslagen, verwerkt en gedistribueerd naar de winkels. Soedesh (40) werkt al 12,5 jaar bij de “truckers”-afdeling. Hij rijdt op een Crown high-bay heftruck, reachtruck of orderpicker. Die laatste het meest. Soedesh: “De afdeling Inbound haalt de containers leeg die bij de dock aankomen en zet de dozen met kleding, schoenen of bulkartikelen op de pallets. Die rij ik naar de stellingen. Het leukst vind ik pullen: met de orderpicklijst bestellingen uitrijden. Voor mij is het een sport om dat zo snel mogelijk te doen. Maar ook bij dat hoge tempo check ik bij elke pallet of hij goed gestapeld is, voor ik hem optil.”

heftruckheld

Topprestatie

KAM-coördinator Roy de Witte bevestigt dat Soedesh een topprestatie neerzet: “Het productietempo is hoog, minimaal 660 dozen per man, per shift. Soedesh houdt dat moeiteloos vol, zonder aanrijdschade en zonder vallende lading.” Roy stelde de Inbound Supervisor Xhevdet Grajqevci voor om Soedesh als HeftruckHeld aan te melden. Xhevdet: “Ik sta er zeker achter! Hij heeft na meer dan tien jaar nog geen ongeluk of gevaarlijke situatie op zijn track record staan. Maar wat ik ook sterk vind van Soedesh, is dat hij in zijn eigen productietijd andere truckers instrueert hoe ze snel én veilig kunnen werken. Om dat te doen voert hij aan het begin van zijn shift de snelheid op. Zo houdt hij aan het eind tijd over om zijn maten te helpen. Voor mij ben je dan een held!”

Processpecialist

KAM-co Roy vervolgt: “Ons warehouse is Amerikaans, maar met een Hollands sausje. We voldoen één-op-één aan de wettelijke richtlijnen en doelstellingen die het hoofdkantoor in Amerika voorschrijft. Een van die wettelijke richtlijnen is de Arbowet. Die zegt heel veel, soms is het lastig om de vertaling naar de praktijk te maken. Bijvoorbeeld bij het opstellen van de procedures en gerichte werkinstructies. Daar betrek ik zoveel mogelijk ervaren medewerkers bij, zoals Soedesh. De processpecialisten noemen we ze. Ik ben daarbij echt ondersteunend. Die gasten weten hoe je snel en productief kan werken zonder je veiligheid en de kwaliteit uit het oog te verliezen. Ik kom met de theorie en zij met de praktijk, en daar zoeken we de meest praktische oplossing voor. De ideale manier op de Arbo-richtlijnen in te richten. Bovendien nemen de truckers die instructies veel gemakkelijker aan als ze weten dat Soedesh eraan heeft meegewerkt. Anders is het gewoon weer zo’n stuk van de kantoormietjes.”

Omstanders betrekken bij veiligheid heftrucks

Nog Heldentips? Soedesh: “Besteed aandacht aan veilig gedrag van de mensen om de heftrucks heen. De meeste truckers zijn constant met veiligheid bezig, maar dat geldt niet altijd voor de andere magazijnmedewerkers. Toch zijn die net zo belangrijk als je ongelukken wilt voorkomen. Geef ze dus ook voorlichting en instructie, en laat ze meedenken over oplossingen om de werkvloer veiliger te maken. Geen stellingen op het looppad, bijvoorbeeld.”

Inmiddels is Van Voorst Consult samen met Timberland het traject ingegaan voor OHSAS 18001