Wat is HACCP-certificering?

In Nederland heeft de Stichting Certificatie Voedselveiligheid de HACCP-richtlijnen gebruikt om een certificeerbare standaard te schrijven, “Eisen voor een op HACCP gebaseerd Voedselveiligheidssysteem”. Deze standaard gaat inhoudelijk verder dan de HACCP principes van de Codex. De gevarenanalyse en het basisvoorwaardenprogramma staan natuurlijk centraal. Daarnaast is er aandacht voor de organisatie, de samenstelling van het HACCP-team. De validatie en verificatie zijn belangrijke aandachtspunten die verder gaan dan de Codex en ook de warenwettelijke eisen.

Waarom HACCP-certificering?

Voor velen is het voldoen aan regels voor voedselveiligheid en het toepassen van gevarenidentificatie en risicoanalyse wellicht een extra belasting. Echter, een gestructureerde aanpak om voedselveiligheid te waarborgen middels een managementsysteem, zoals HACCP, helpt bedrijven en organisaties om hun betrokkenheid aantoonbaar te maken aan alle belanghebbenden en om aan de steeds toenemende eisen te voldoen.

GFSI Goedgekeurd?

De nieuwste HACCP-standaard – versie 5 voldoet niet aan de GFSI-eisen. Veel bedrijven zijn dan ook genoodzaakt om hun certificaat om te zetten naar bijvoorbeeld het FSSC 22000.

Voordelen HACCP-certificering

Het opzetten van een HACCP-systeem is een investering in de toekomst, om de voedselveiligheid te borgen, fouten te voorkomen en daardoor faalkosten te vermijden.

Belangrijk is een systeem te maken dat flexibel is en snel in kan spelen op de markt, eventuele calamiteiten en problemen bij leveranciers en/of klanten.

Advies en begeleiding bij HACCP-certificering

Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring met het adviseren en begeleiden van kwaliteits­managementsystemen en de certificering hiervan. Wilt u meer weten over de HACCP-certificering en wat Van Voorst Consult hierbij voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Wim van Leeuwen via 06–57 47 69 04 of vul onderstaande formulier in voor een vrijblijvende kennismaken.