HACCP certificering in de eindfase, wat nu…?

Of het nu aan de belangstelling lag voor HACCP-certificering of de certificatie was niet langer een eis van afnemers of opdrachtgevers, HACCP-certificatie is nu na 3 jaar verleden tijd. In een periode van 3 jaar wordt de certificering voor het HACCP schema namelijk uit gefaseerd. Certificaten die na 1 januari 2018 worden uitgegeven zijn geldig tot 1 januari 2021. Na 1 januari 2020 kunnen er dan definitief geen certificaten meer worden uitgegeven.

Natuurlijk komt dan de vraag boven water wat het beste alternatief is. In principe is op termijn het certificeren van uw voedselveiligheid tegen de HACCP versie 5 niet meer mogelijk. De internationale standaard voor voedselveiligheid ISO 22000 is een standaard die op veel punten vergelijkbaar is met de eisen van HACCP versie 5.

ISO 22000 is dan ook een prima alternatief.

Wanneer afnemers graag een certificaat zien dat GFSI erkend is, zou er gekozen kunnen worden voor de FSSC 22000 standaard. Naast het feit dat deze GFSI-erkend is (zie de info op www.mygfsi.com), wordt dit certificaat ook erkend door de NVWA. Deze erkenning is tot stand gekomen in het kader van ketenborging op initiatief van Taskforce Voedselvertrouwen, opgericht in maart 2013 door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ).

Zie ook de website van de taskforce voor de erkende schema’s en de criteria: https://ketenborging.nl/

 

Ondersteuning bij HACCP

Neem contact op