De GMP+ Feed Safety Assurance scheme is door het Productschap van Diervoerders opgezet als ‘vrijwillig’ programma om de hele keten van diervoeders in kaart en onder controle te brengen.

Deze standaard is geen wettelijke eis, maar een aanvulling hierop. Vrijwillig staat echter tussen aanhalingstekens omdat deze standaard door de hele keten is doorgevoerd en daarmee is het voor alle partijen verplicht alleen zaken te doen met leveranciers die ook het GMP+FSA-certificaat hebben.

Het beheer van de standaard is ondergebracht in een aparte stichting “GMP+ International” – zie www.gmpplus.org. Op deze website kunnen de normen en onderliggende documentatie worden gedownload. De GMP+FSA standaard is opgedeeld in verschillende standaarden met verschillende doelgroepen. De belangrijkste zijn:

  • GMP+ B1 Productie, handel en diensten
  • GMP+ B2 Productie van diervoederingrediënten
  • GMP+ B3 Handel, collectie en op- & overslag
  • GMP+ B3.2 Handel aan veehouderijbedrijven (tussenhandel)
  • GMP+ B4 Transport

Levensmiddelenbedrijven met een reststroom naar de diervoederindustrie moeten dus naast vaak andere levensmiddelenstandaarden, gecertificeerd worden voor GMP+FSA. Door de opbouw (ISO 9001 structuur) is de GMP+FSA uitstekend te combineren met bijvoorbeeld een ISO 22000- of BR- certificaat.

Het is dan wel zaak om één kwaliteitssysteem te behouden, waarin makkelijk alle eisen van de verschillende standaarden zijn op te nemen. Hiervoor is door Van Voorst Consult een digitale methode ontwikkeld: EasyTool. Ook is het belangrijk om te weten dat certificerende instellingen een gecombineerde audit kunnen uitvoeren.

HOE KUNNEN WIJ U HET BEST HELPEN?
BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
Nooit teveel betalen
MEER OVER BEGELEIDING OP HOOFDLIJNEN
ADVIES & ONDERSTEUNING
Optimale samenwerking
MEER OVER ADVIES & ONDERSTEUNING
VOLLEDIG ONTZORGEN
Geen omkijken meer hebben
MEER OVER VOLLEDIG ONTZORGEN
of een pakket op maat

Waarom GMP+FSA-certificering?

Logo GMPplus-fsaAlleen als GMP+FSA geëist wordt door de klant is het zinvol om tegen deze norm te certificeren. Certificeren is dus veelal van commercieel belang. Daarnaast geeft deze standaard voldoende aandachtspunten mee om een goed voedselveiligheidssysteem binnen uw bedrijf in te voeren.

Wat is GMP+FRA-certificering (diervoedersector)?

Logo GMPplus-fraGMP+FRA staat voor Feed Responsibility Assurance. De GMP+FRA richt zicht op verantwoord geproduceerd diervoeder.

Op dit moment zijn er o.a. initiatieven van:

  • MP+ MI101 Productie en handel van RTRS soja
  • GMP+ MI102 Verantwoord varkens- en pluimveevoeder
  • GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder

Vanuit de zuivelsector worden leveranciers van diervoeders gevraagd zich aan te sluiten bij SecureFeed. Dit is weer opgelegd door de zuivelindustrie.

SecureFeed ontwikkelt en beheert een gezamenlijk systeem voor monitoring en risicobeoordeling van grondstoffen en de leveranciers ervan. Door het delen van kennis en informatie met ketenpartners en externe partijen, werken ze aan versterking van het risicobewustzijn en de risico-aanpak. Doel is om de keten gesloten te krijgen.

Advies en begeleiding bij GMP+FSA of GMP+FRA certificering

Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van kwaliteitsmanagementsystemen en certificering. Wilt u meer weten over de certificeringen in de diervoedersector en wat Van Voorst Consult op het gebied van voederveiligheid voor uw organisatie kan betekenen? Vult u dan het onderstaande formulier in!

Informatie aanvragen over deze norm?
U kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek van ongeveer een uur waarin we de tijd hebben om met u door te praten wat u wilt bereiken en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Klik om te zien hoe u zich voor kunt bereiden en om een moment te plannen waarop het gesprek u uitkomt. PLAN EEN ADVIESGESPREK