GMP+ DOORBREEKT GRENS VAN 7.000 DEELNEMERS

GMP+ doorbreekt de grens van 7.000 deelnemers. Firma Klaus Schröder Agrarhandel uit het Duitse Hofheim – Wallau zorgde ervoor dat de nieuwe mijlpaal voor het kwaliteitssysteem van het Productschap Diervoeder (PDV) is bereikt.
Klaus Schröder ontving het GMP+-certificaat uit handen Andrea Poland – Glaum van Dekra Certification. Klaus Schröder Agrarhandel is een leverancier van diervoedergrondstoffen. Met het certificaat kan het bedrijf onder meer granen als tarwe, wintergerst en haver aan Nederlandse mengvoederbedrijven leveren die ook zijn gecertificeerd.
Het aantal deelnemers aan GMP+ groeit gestaag. Begin 2005 doorbrak GMP+ de grens van 6.000 gecertificeerde bedrijven. Het aantal deelnemers breidt nu vooral uit in Midden- en Oost-Europese landen als Polen, Tsjechië en Hongarije. Ook in Azië en Zuid-Amerika zijn bedrijven uit de diervoederketen gecertificeerd voor het PDV-kwaliteitssysteem. GMP+-deelnemers komen uit ongeveer 50 landen wereldwijd.
In Nederland zijn circa 2.000 bedrijven aangesloten. Ze produceren diervoeder of grondstoffen ervan en transporteren of handelen in diervoeder. GMP+-gecertificeerde bedrijven mogen alleen zaken doen met andere GMP+- of gelijkwaardig gecertificeerde bedrijven. Op deze wijze borgt de sector de veiligheid van diervoeder. Medio juli van dit jaar kreeg GMP+ van de Raad voor de Accreditatie de erkenning als internationale certificatiestandaard.
Bedrijven die niet (meer) voldoen aan de criteria, verliezen het GMP+-predikaat. Het intrekken van het certificaat komt regelmatig voor, vooral op eigen verzoek van bedrijven. Argumenten daarbij zijn onder meer dat het bedrijf helemaal stopt of de activiteiten op het gebied van diervoeders staakt. En af en toe schakelen ze over op kwaliteitssystemen van andere landen, zoals Belgische bedrijven die kozen voor GMP van het Belgische OVOCOM.