Certificering levensmiddelenfabrikant vaak niet terecht

In ons vorige nieuwsartikel melde we u dat de NVWA meer rekening wilde houden met aanwezige certificaten. Zie artikel ‘artikel NVWA en aanwezige certificaten‘.
NVWA

Onderstaande een nieuw bericht van NVWA m.b.t. certificeringen in relatie tot controles:

Certificering levensmiddelenfabrikant vaak niet terecht.
Bij 41 procent van de levensmiddelenproducenten was de certificering niet terecht. Dat blijkt uit een steekproef van de NVWA onder 529 gecertificeerde bedrijven.
Dat staat in een rapport dat minister Kamp naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De NVWA heeft de inspectieresultaten van circa 1950 levensmiddelenproducenten geanalyseerd. Zo’n 90 procent daarvan is gecertificeerd. “Een ruime steekproef hieruit, van 529 gecertificeerde bedrijven, laat zien dat slechts bij 59 procent van de bedrijven terecht sprake is van certificering. Dat wil zeggen dat bij deze bedrijven geen, of slechts geringe overtredingen zijn vastgesteld.”

Recidive
Bij 32 procent van de bedrijven bleek sprake van overtredingen goed voor een schriftelijke waarschuwing of één of meerdere boetes, en bij 9 procent bleek stelselmatig van recidive sprake te zijn, aldus het rapport. “Ook hier treden CI’s niet altijd adequaat op en/of nemen geen passende maatregelen; een instrument als onaangekondigde inspecties wordt niet gehanteerd en het ontbreekt ook hier aan uitwisseling van informatie naar de toezichthouder. Uit nadere analyse van het gegevensbestand blijkt dat deze resultaten ook zichtbaar zijn bij de CI’s met het grootste marktaandeel.”

Bron: EVMI