Veel retailbedrijven in West-Europa stellen strenge, aanvullende eisen aan de veiligheid van voedsel. Wilt u voedsel produceren op het hoogste niveau? Dan is een BRC-certificering gewenst. Het juiste advies en de beste begeleiding voor het behalen van de BRC-standaard vindt u hier. Van Voorst Consult is dé partij voor deskundige begeleiding naar certificering.

Wat is BRC?

In Engeland hebben in de jaren ’90 een aantal supermarktketens (retailers waaronder Tesco, Somerfield, Safeway, Sainsbury) zich op kwaliteitsgebied verenigd en samen de British Retail Consortium opgericht. Zij hebben de BRC-standard for Food) geschreven en hebben alle leveranciers (producenten van levensmiddelen) geëist te voldoen aan deze standaard.

In eerste instantie was het een inspectiestandaard met veel eisen met betrekking tot de productie en omgeving. De nieuwere versies bevatten ook eisen met betrekking tot een kwaliteitsmanagementsysteem en eisen op het gebied van voedselveiligheid, onder andere een gevarenanalyse, interne audits en management review.

Een aantal BRC standaarden zijn ook goedgekeurd door het GFSI (Global Food Safety Initiative), een Europees samenwerkingsverband van grote retail partijen.
BRC consultant

BRC adviesbureau

Als een van de weinige adviesbureaus in Nederland is Van Voorst Consult geregistreerd BRC consultant. Deze registratie maakt voor u aantoonbaar dat wij u als experts op dit gebied kunnen adviseren. Een registratie als BRC-consultant brengt strenge eisen met zich mee:

  • De adviseur moet hetzelfde trainingstraject volgen als de auditor
  • Het opleidingsniveau van de adviseur moet vergelijkbaar zijn met die van een auditor (HBO+)
  • Ervaring op het gebied van HACCP en ervaring met diverse productgroepen moet aantoonbaar zijn
  • Referenties zijn door de BRC organisatie nagebeld

Wij geven u vakkundig en doelgericht advies op het gebied van de normeisen. Maar wij kunnen u ook helpen bij het opstellen van bijvoorbeeld de gevarenanalyse, het aanvragen en uitvoeren van leveranciersaudits, het opstellen van een nulmeting, het geven van interne BRC-trainingen en het afnemen van interne audits of proefaudits. Kortom: wij kunnen een bedrijf compleet begeleiden bij het behalen van een BRC-certificaat.

BRC-normen

De BRC heeft op dit moment zes standaarden:

Elke norm is opgebouwd uit een evaluatiechecklist (waarin de intentie en de eisen zijn gespecificeerd) en een evaluatieprotocol. Er zijn eisen op de gebieden organisatie, gevaren, het risicobeheerssysteem, het technisch managementsysteem, normen voor de productieomgeving, de beheersing van verontreinigingen en uw personeel.

BRC vertaling

De BRC heeft de normen in PDF-versie gratis beschikbaar gemaakt via www.brcglobalstandards.com. Helaas zijn niet alle normen in het Nederlands beschikbaar. Van Voorst Consult heeft diverse normen vertaald naar een goed leesbare Nederlandstalige checklist. Dit verhoogt het gebruiksgemak van de norm en voorkomt op de werkvloer interpretatieverschillen bij de implementatie ervan. Zie hier voor deze vertalingen.

BRC-certificering

Om de voedselkwaliteit van de door u geproduceerde, bewerkte of getransporteerde producten vast te leggen, wordt een BRC-managementsysteem gebruikt. De certificerende instantie zal dit managementsysteem bekijken en de inhoud ervan toetsen op de werkvloer.

Het beschrijven van werkprocessen en maatregels die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf prima te doen. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel verloopt, praktisch en doelgericht.

Certificaten combineren

Wanneer u besluit u BRC te laten certificeren, is de stap naar een aanvullende certificering klein. Dankzij de slimme Easytool methodiek van Van Voorst Consult hoeft u bij andere voedselveiligheidsnormen niet weer helemaal opnieuw te beginnen: de vastgelegde werkprocessen en maatregels voor ISO 22000 kunnen als basis dienen voor onder andere de FSSC 22000– en IFS-norm.

Easytool systematiek

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het BRC-certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘BRC gecertificeerd’, maar heeft u in de praktijk er ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. De Easytool voor BRC is opgezet volgens de HACCP-standaard. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methode voor het behalen van de BRC-norm.

BRC advies

Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van voedselveiligheid certificering. BRC-certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Wij helpen u graag!

Voor een oriënterend gesprek en toelichting op onze aanpak kunt u direct bellen met Bouke de Vries: 06-57 47 69 04 of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.