BRC CERTIFICERING

Wat is BRC certificering (25 juli 2005)

De British Retail Consortium (BRC) is een inspectieprotocol gebruikt door Britse retailers en omvat eisen waaraan leveranciers moeten voldoen. BRC certificering vereist dat een kwaliteitssysteem aanwezig is, dat HACCP toegepast wordt en dat de omgeving, product, proces en personeel in dit systeem opgenomen zijn (Goede Hygiëne Praktijk vereisten).

Twee niveau’s BRC certificering

Het BRC-schema bestaat uit een inspection protocol en een technical standard. Het inspection protocol is bedoeld voor inspecterende instellingen. De technical standard, een uitgebreide checklist, is waar het voor leveranciers van levensmiddelen om draait. Er zijn twee niveaus waarop een leverancier zijn BRC-technical standard kan invullen:

 

  1. de BRC Foundation Level (basis-eisen)
  2. de BRC Higher Level (aanvullende eisen).

Daarnaast wordt een aantal Recommendations on good practice (aanbevelingen) gegeven. Tijdens de beoordeling wordt gekeken naar elk van deze niveau´s, maar minimaal dient het bedrijf te voldoen aan de foundation level. Het is de bedoeling dat het bedrijf zich steeds verder ontwikkelt, zodat op den duur voldaan wordt aan het hoogste niveau.

Waarom BRC certificering

Met een BRC-certificaat voldoet een producent in principe in één keer aan alle eisen die de Britse supermarkten stellen. Omdat dit voor producent en afnemer kostenbesparend werkt is het BRC-certificaat breed gewaardeerd. De Europese Retail Organisatie (CIES) heeft de standaard erkend. Inhoudelijk is de BRC-norm te vergelijken met de Toetsingscriteria van het Centraal College van Deskundigen HACCP, maar dan aangevuld met concrete eisen t.a.v. bedrijfsinrichting, hygiënisch werken, persoonlijke hygiëne, etc. BRC wordt beheerd door het British Retail Consortium. In Nederland heeft het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) de CBL-BRC-code ontwikkeld.