AANTAL RECALLS GROEIT FLINK

Het aantal recalls van en waarschuwingen voor voedingsmiddelen neemt fors toe. Het aantal incidenten is nu al hoger dan in heel 2007. Dat blijkt uit het dossier recalls van evmi.nl. Het afgelopen jaar waren er 17 terughaalacties en in 2006 11. Nu zijn dat er al 20. Een deel daarvan betreft relatief onschuldige afwijkingen zoals smaakafwijkingen.

Midden juni werd echter Listeria aangetroffen in Cleris brie de meaux dat in Nederland bij Albert Heijn wordt verkocht. Dezelfde maand haalde Honig pastasalades terug vanwege Salmonella. Twee keer was er sprake van verontreiniging met metaaldeeltjes in ontbijtkoek en een vleesproduct en één keer van rubber in chips. Ook werd plastic aangetroffen in chocolade uit België. Niet per se onveiliger In 5 gevallen zaten er ingrediënten in een product die er volgens de etikettering niet in hoorden. Zo zat er alcohol in alcoholvrij bier en pinda’s in chocoladerozijnen. Dat er meer terughaalacties zijn, wil niet zeggen dat voeding onveiliger is geworden.

Het kan ook betekenen dat producenten eerder producten terughalen, of dat er meer over terughaalacties bekend wordt. Het grootste deel van de terughaalacties heeft immers betrekking op producten die nog niet in het schap liggen, maar het distributiecentrum of zelfs de fabriek nog niet verlaten hebben.