HACCP HOOGSTWAARSCHIJNLIJK WEER OPGENOMEN IN GFSI

MÜNCHEN – Dutch HACCP zal hoogstwaarschijnlijk weer worden opgenomen in GFSI (Global Food Safety Initiative), aldus GFSI-voorzitter Roland Vaxelaire in zijn openingsspeech van de CIES Food Safety Conference.

Volgens Vaxelaire heeft de standaardeigenaar, de Stichting Certificatie Voedselveiligheid, hard gewerkt om de standaard zo aan te passen dat voldoet aan de vierde versie van het Guidance Document van GFSI.

Het belangrijkste bezwaar van GFSI tegen Dutch HACCP is dat het uitgaat van een systeembenadering, net als ISO. Dat staat haaks op de andere standaarden – BRC, IFS en SQF, die de veiligheid van producten en processen moeten garanderen. Retailers, die uiteindelijk de standaarden gebruiken, zijn alleen geïnteresseerd in productveiligheid, niet per se in systemen.

Inmiddels is Dutch HACCP aangepast door de aanvulling van een B-versie, waarin de veiligheid van producten en processen wordt geborgd. Volgens ingewijden, echter, is dit een geforceerde oplossing.

‘Eigenlijk is Dutch HACCP overbodig geworden, zeker nu er met ISO 22000 een volwaardig alternatief is’, aldus Gerard Van der Ven, managing director van ISA Cert Nederland.

In de wereldmarkt neemt Dutch HACCP slechts een bescheiden marktaandeel in. De Global BRC Standaard heeft meer dan 30 procent van het aantal audits in handen (plusminus 6500 van de in totaal 18.500 wereldwijd in 2006).

 

Nederlandse HACCP blij met GFSI

Voedselveiligheid & kwaliteit

 

MÜNCHEN – ‘Heel erg blij.’ Zo reageert SCV-voorzitter Theo Cieremans op het nieuws dat de Nederlandse HACCP waarschijnlijk weer wordt opgenomen binnen GFSI (Global Food Safety Initiative).

‘We hebben daar dan ook een grote inspanning voor geleverd.’ Overigens zegt de voorzitter van de Stichting Certificatie Voedselveiligheid tegen EVMI dat de Nederlandse standaard al eerder opgenomen is geweest, met een vorige versie. ‘Feitelijk zijn we er nooit uitgeweest omdat eens per 3 jaar opnieuw een benchmark plaatsvindt. Inmiddels wordt alweer gesproken over een nieuwe guideline.’

Dat de Nederlandse HACCP vooral een systeembenadering is die haaks staat op andere standaarden bestrijdt hij. ‘Het zijn andere invalshoeken maar ze staan niet haaks op elkaar. Ook in een vorige versie van ons, die al eerder is goedgekeurd, zaten al productgerelateerde elementen. Eigenlijk zijn de standaarden naar elkaar toegegroeid.’

En dat de Nederlandse HACCP overbodig is geworden door ISO 22000 is volgens Cieremans nog niet aan de orde. ‘Ik heb nog niet het gevoel. En de aanvragen voor HACCP blijven binnenkomen dus er is nog duidelijk een behoefte aan.’

Wel onderschrijft hij dat ISO 22000 wellicht op termijn de Nederlandse HACCP overneemt. ‘ISO 22000 heeft voor een belangrijk deel de HACCP in zich, dus in de toekomst kan dat best. Maar die standaard blijft toch vooral een managementsysteem, dus niet te benchmarken is door GFSI. Voor de Nederlandse HACCP is er een apart college aan deskundigen van alle partijen, dus met een duidelijke inbreng vanuit het veld. Klanten zullen toch eerst met ISO 22000 moeten leren omgaan om de eigen systemen erop in te richten.